Τηλεφωνική επικοινωνία σχετικά με την κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Μέση Ανατολή είχε χθες ο Μπενιαμίν Νετανιάχου με τον πρόεδρο των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων (ΗΑΕ) Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ, όπως ανακοίνωσε το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού.

Οι δύο ηγέτες συζήτησαν για «τις περιφερειακές εξελίξεις και τη δολοφονική επίθεση της Χαμάς εναντίον ισραηλινών πολιτών», αναφέρει η σχετική ενημέρωση, στην οποία υπογραμμίζεται πως ο Νετανιάχου κατέστησε σαφές ότι «το Ισραήλ είναι αποφασισμένο να καταστρέψει τις στρατιωτικές και διοικητικές δυνατότητες της Χαμάς». Παράλληλα, ο ισραηλινός πρωθυπουργός διαβεβαίωσε πως καταβάλλεται κάθε δυνατή προσπάθεια για να μην πληγούν αθώοι.

Το πρακτορείο ειδήσεων των ΗΑΕ (WAM) ανέφερε πως ο πρόεδρος Μοχάμεντ μπιν Ζάγεντ είχε επικοινωνία με αρκετούς ηγέτες αραβικών και δυτικών χωρών, συμπεριλαμβανομένου του Νετανιάχου, με στόχο «να σταματήσει η βία και η κλιμάκωση στη Λωρίδα της Γάζας», καθώς και να κινητοποιηθεί η διεθνής κοινότητα για να διασφαλιστεί ο σεβασμός του διεθνούς ανθρωπιστικού δικαίου.

Απηύθυνε επίσης έκκληση για την «προστασία των αμάχων, προκειμένου να μην υποφέρουν περισσότερο» λόγω την επιδείνωσης της κατάστασης στην περιοχή, ζητώντας «ανθρωπιστικούς διαδρόμους» για τη μεταφορά βοήθειας στον πληθυσμό της Λωρίδας της Γάζας.

Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και το Μπαχρέιν συμφώνησαν το 2020 να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με το Ισραήλ.