Το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς (red fire ant), ένα από τα πιο χωροκατακτητικά είδη στον κόσμο, εντοπίστηκε για πρώτη φορά στην Ευρώπη, σύμφωνα με νέα έρευνα.

Το κοκκινωπό αυτό είδος μυρμηγκιού, με την επιστημονική ονομασία Solenopsis invicta, είναι ενδημικό της Νότιας Αμερικής, αλλά έχει εξαπλωθεί σε μεγάλο μέρος των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Καραϊβικής, της Κίνας και της Αυστραλίας τον περασμένο αιώνα – περιοχές όπου εκτιμάται πως προκαλεί ετησίως ζημιές άνω των 6 δισ. δολαρίων.

Πρόκειται για το πέμπτο πιο κοστοβόρο χωροκατακτητικό είδος στον κόσμο που εξαπλώνεται από τους τόπους όπου ενδημεί μέσω εμπορικών διαδρομών. Σχηματίζει αστραπιαία «υπέρ αποικίες» με πολλαπλές βασίλισσες, τρεφόμενο με ασπόνδυλα, μεγαλύτερα σπονδυλωτά και φυτά, καταστρέφοντας τα ντόπια φυτά και ανταγωνιζόμενο τα ντόπια είδη μυρμηγκιών, έντομα και φυτοφάγα ζώα.

Τα έντομα αυτά, όταν ενοχληθούν, μπορεί να γίνουν επιθετικά, ενώ έχουν επώδυνο δάγκωμα που προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργικές αντιδράσεις. Επιπλέον, είναι εξαιρετικά επιβλαβές για τις καλλιέργειες και τα τοπικά οικοσυστήματα.

Οι ερευνητές εντόπισαν 88 φωλιές κόκκινων μυρμηγκιών της φωτιάς σε έκταση κοντά στις Συρακούσες της Σικελίας. Σύμφωνα με γενετικές αναλύσεις στην έρευνα που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Current Biology, οι αποικίες αυτές ενδέχεται να προήλθαν από την Κίνα ή τις ΗΠΑ.

Εκτιμάται πως το κόκκινο μυρμήγκι της φωτιάς προκαλεί ετησίως ζημιές άνω των 6 δισ. δολαρίων σε ΗΠΑ, Κίνα, Καραϊβική και Αυστραλία. – Φωτ.: Shutterstock

Συγκεκριμένα, οι αποικίες ανακαλύφθηκαν σε προάστιο της πόλης, χωρίς ωστόσο να διευκρινίζεται στην έρευνα πώς ακριβώς έφτασαν εκεί. Εκτιμάται από τους επιστήμονες πως τα έντομα ίσως εξαπλώθηκαν από ένα κόμβο με έντονη ανθρώπινη δραστηριότητα, όπως το λιμάνι που βρίσκεται κοντά. Εξάλλου, οι κάτοικοι της περιοχής ανέφεραν στους επιστήμονες πως από το 2019 τα τσιμπήματα μυρμηγκιών είχαν αυξηθεί.

«Εντοπίζοντας το είδος αυτό στην Ιταλία ήταν μεγάλη έκπληξη, όμως γνωρίζαμε πως αυτή η μέρα κάποτε θα ερχόταν», παραδέχεται ο επικεφαλής της έρευνας, Ματία Μεντσέτι, ερευνητής στο Ιντστιτούτο Εξελικτικής Βιολογίας στην Ισπανία.

Παρότι το είδος έχει εντοπιστεί σε εισαγόμενα προϊόντα σε Ισπανία, Φινλανδία και Ολλανδία, ποτέ έως σήμερα δεν είχε επιβεβαιωθεί αποικία τους στην Ευρώπη, σημειώνουν οι ερευνητές.

Τα μυρμήγκια υπάρχει κίνδυνος να εξαπλωθούν σύντομα σε ολόκληρη την Ευρώπη, προειδοποιούν οι επιστήμονες, καθώς το 7% της ηπείρου –συμπεριλαμβανομένων μεγάλων αστικών ζωνών όπως η Βαρκελώνη, η Ρώμη, το Λονδίνο και το Παρίσι– διαθέτει κλίμα κατάλληλο για το είδος.

Πηγή: CNN/Guardian

kathimerini.gr