Η μείωση του αριθμού των θανάτων στο οδικό δίκτυο αποτελεί ένα φλέγον ζήτημα που έχει τεθεί στην κορυφή της ατζέντας πολλών χωρών, οι οποίες καταβάλλουν σημαντικές προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση.

Μία από αυτές τις χώρες είναι και το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο έχει επιστρατεύσει hi-tech κάμερες που «τιμωρούν» όσους δεν κάνουν χρήση της ζώνης ασφαλείας και ασχολούνται με το κινητό τους τηλέφωνο ενώ βρίσκονται πίσω από το τιμόνι.

Πρόκειται για ένα τελευταίας τεχνολογίας σύστημα καμερών τεχνητής νοημοσύνης που έχει τοποθετηθεί στον αυτοκινητόδρομο Α30 (Λονδίνο-Land’s End), και συγκεκριμένα κοντά στην πόλη Launceston, στην κομητεία Κορνουάλη, στο πλαίσιο δοκιμαστικής λειτουργίας.

Το «έξυπνο» σύστημα καμερών έχει κριθεί ιδιαίτερα αποτελεσματικό, μιας και όπως αναφέρει το BBC, κατά τις πρώτες τρεις ημέρες λειτουργίας του… έπιασε στα δίχτυα του 297 παραβάτες. Οι 117 εξ αυτών έκαναν χρήση κινητού τηλεφώνου, και οι 180 «τιμωρήθηκαν» για μη χρήση ζώνης ασφαλείας.

Όσον αφορά τη λειτουργία του συστήματος, αυτό χρησιμοποιεί μια σειρά από κάμερες με κλείστρο υψηλής ταχύτητας, ένα υπέρυθρο φλας, και ένα σύστημα φακού και φιλτραρίσματος που μπορεί και «τραβάει» καθαρές εικόνες διερχόμενων οχημάτων.

Οι εν λόγω φωτογραφίες εξετάζονται από το λογισμικό τεχνητής νοημοσύνης. Σε όσες υπάρχουν ενδείξεις περί τελεσθείσας παράβασης αυτές αποστέλλονται για έλεγχο από υπάλληλο, ο οποίος καλείται να επιβεβαιώσει ότι όντως υφίσταται κάποιο αδίκημα.

Όπως προσθέτει το BBC, η υπηρεσία που έχει αναλάβει τη λειτουργία και τη συντήρηση του συστήματος καμερών υποστηρίζει ότι εφόσον έχει διαπιστωθεί παράβαση, στον παραβάτη αποστέλλεται ραβασάκι.

Δεδομένης της αποτελεσματικότητας των εν λόγω καμερών τεχνητής νοημοσύνης, δεν είναι απίθανο να επεκταθούν και σε άλλα μέρη του πλανήτη, συμπεριλαμβανομένης της χώρας μας, αποτελώντας ένα ιδιαίτερα χρήσιμο εργαλείο για την αποτροπή των ιδιαίτερα επικίνδυνων παραβάσεων που αφορούν στη μη χρήση ζώνης ασφαλείας και στην οδηγήση με το κινητό τηλέφωνο ανά χείρας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρόστιμο για χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση στην Ελλάδα είναι 100 ευρώ και συνοδεύεται από αφαίρεση των στοιχείων κυκλοφορίας και της άδειας οδήγησης από τον βεβαιούντα το πρόστιμο για 60 ημέρες.

Αναφορικά, τέλος, με τη μη χρήση ζώνης ασφαλείας το πρόστιμο είναι 350 ευρώ για τον οδηγό, ενώ αφαιρείται επί τόπου η άδεια  ικανότητας οδήγησης, από τον βεβαιούντα την παράβαση, για δέκα (10) ημέρες.

carandmotor