Στο πλαίσιο του «Φεστιβάλ Κρήτης», που διοργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, για τρίτη χρονιά φέτος, υπό την αιγίδα του υπουργείου Πολιτισμού, θα παρουσιαστεί η συναυλία με τίτλο «”Με τρεις μικρές νότες μουσικής….στην άλλη άκρη τ’ ουρανού!” “Avec trois petites notes de musique …à l’autre bout du ciel !”».

Η συναυλία θα δοθεί σήμερα Τετάρτη 2 Αυγούστου στις 21:00 με ελεύθερη είσοδο για τους πολίτες.

Τέσσερις μουσικοί από διαφορετικούς χώρους, που μοιράζονται την ίδια αγάπη για το τραγούδι, την ελληνική και τη γαλλική μουσική, συμπράττουν για πρώτη φορά όλοι μαζί σε αυτή τη συναυλία, προτείνοντας ένα πρωτότυπο και ελκυστικό πρόγραμμα.

Γαλλικά και ελληνικά τραγούδια συνδυάζονται με πρωτοτυπία και φαντασία, οδηγώντας μας σε πόλεις μαγικές εντός μας και εκτός μας.  Οι μελωδίες του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι, του  Σπανού, του  Αττίκ,  της Edith Piaf, της  Barbara, του Moustaki, ντύνουν την ελληνική και τη γαλλική ποίηση και ρευστοποιούν τα όρια του τόπου και του χρόνου. Οι ανθρώπινες φωνές συνδυάζονται με τον νοσταλγικό ήχο του σαξοφώνου, ενώ το πιάνο λειτουργεί ως συνεκτικός  κρίκος  ανάμεσα στις διαφορετικές μουσικές περιπλανήσεις.

Αφορμή για τη δημιουργία αυτού του προγράμματος στάθηκε το τραγούδι του Μίκη Θεοδωράκη «Όμορφη πόλη», το οποίο τραγουδήθηκε στα γαλλικά από την Edith Piaf με τίτλο «Les Αmants de Teruel». Οι μελωδίες του Θεοδωράκη, του Χατζιδάκι αλλά και άλλων  Ελλήνων συνθετών, έχουν τραγουδηθεί σε πολλές γλώσσες. Με το γαλλικό τραγούδι ωστόσο φαίνεται να υπάρχει μια ιδιαίτερη σχέση. Με τον  μύθο των εραστών που ξαναβρέθηκαν στην αιωνιότητα, το γαλλικό σινεμά, τις θάλασσες των ταξιδιών, τους κήπους της ομορφιάς , τους ουρανούς των πόλεων και το κρυστάλλινο φως, τρεις μικρές νότες μουσικής-“trois petites notes de musique”-  υφαίνουν την αλήθεια των αναμνήσεων και τη μυστική ζωή των ονείρων μας.

Συντελεστές:

Ελένη Σφακιανάκη, τραγούδι

Γιάννης Κασσωτάκης, τραγούδι

Γιώργος Δαραβέλης, σαξόφωνο

Λίλυ Δάκα, πιάνο